pasta setaro on the shelf.JPG

Miten keittää pasta

Italialainen pasta tehdään kahdella eri tavalla: kanamunalla ja ilman. Pehmeää vehnäjauhoa ja kananmunaa sisältävä pasta on ominaista Pohjois-Italiassa, kun taas Etelä-Italiassa käytetään ainoastaan durumvehnäjauhosta ja vedestä valmistettua pastaa.

Pastaa keittäessä on kolme kultaista sääntöä: ensimmäinen on se, että mitä suurempi kattila sitä parempi pasta; toinen on se, että keitinvesi pitäisi olla yhtä suolaista kuin Välimeri ja kolmantena se, että pasta ei saa koskaan olla ylikypsää.

Välimeren suolapitoisuus on 38 g suolaa litraa vettä kohti, mikä voi olla hieman liioiteltua, mutta tehdäksesi herkullista pastaa tarvitset ainakin 10 g suolaa litraa vettä kohden. Älä siis pelkää käyttää suolaa runsaalla kädellä - se lisää makua. Jos sinua huolettaa tuntuva suolan käyttö ruokavaliossasi, muista että suurin osa siitä jää keitinveteen.

Hyvä kattila pastan keittämiseen on 24 cm halkaisijalta. Tämän kokoiset kattilat tulevat kolmessa eri korkeudessa, joten tilavuus vaihtelee 5 ja 11 litran välillä. Vaihtoehto pienille talouksille on 20 cm kattila, jossa tilavuus on 6,3 litraa.

Keitä vesi kiehumispisteeseen ja lisää sitten suola. Kun vesi kiehuu uudestaan, lisää pasta. Hämmennä napakasti välttääksesi pastan tarttumista kattilaan. Keittoaika riippuu pastan muodosta ja muista tekijöistä kuten esimerkiksi säästä, joten älä katso kelloa vaan katso pastaa. Voit nähdä, kun se on viittä vaille valmis tavasta jolla pasta liikkuu vedessä. Kun luulet saavuttavasi haluamasi kypsyyden, ota pala pastaa ja kokeile leikata sitä veitsellä. Kun kiinteä valkoinen ydin häviää kokonaan, pasta on al dente. Valuta pasta lävikössä. Voit halutessasi pitää tarjoilulautasia lävikön alla; tällä tavalla voit tarjoilla pastan kuumilta lautasilta.

Kaada pasta läviköstä pannulle kastikkeen kanssa. Tarvittaessa kuumenna pasta nopeasti ja tarjoile heti.