Carbon-steel pans - FAQ

Kolstålpannor - FAQ

Kolstålspannor
Stekpannor i kolstål är hållbara, tål höga temperaturer och fördelar värmen jämnt över hela stekytan. Kolstål värms upp snabbt, till skillnad från gjutjärn, som värms upp långsamt. Det är därför kolstål är populärt, särskilt i restaurangkök.
– Kolstålpannor har varit populära i Frankrike länge. De Buyers fabrik har tillverkat dem sedan 1830, men i de nordiska länderna är traditionen en annan: våra mormödrar använde vanligtvis gjutjärnspannor. Kolstål är järn med en liten mängd kol förutom järn. Det är mycket lättare än gjutjärn, vilket skonar handlederna.
- Kolstålpannor är lätta att använda och underhålla. De tål dock inte diskmaskin eller blötläggning, utan bör diskas i varmt vatten utan diskmedel och torkas efter användning, t. ex. med hushållspapper.
– Det är en bra idé att olja ytan på en ny panna lätt för att förhindra att den rostar. Rost är inte heller något problem då du alltid kan skrubba bort rosten, torka pannan, olja in den och den är redo att användas igen.
Kolstålet blir mörkare vid användning. Ju mer du använder pannan, desto bättre blir den. Efter bara några få användningar börjar stekpannans yta få non-stick egenskaper och du behöver inte mycket fett eller olja för att steka den.
Som material är kolstål inte lämpligt för sjudning eller för att göra tomat- och gräddsåser. Råvaror som innehåller naturliga syror, som citron och vin, kan orsaka ljusa fläckar. De kommer inte att skada pannan och fläckarna försvinner vid användning.

FAQ
Vad är skillnaden mellan Carbone Plus och Mineral B?
– Carbone Plus är originalserien från De Buyer. Pannorna kan ha mindre repor på ytan eftersom proffs vet att de inte påverkar stekningen på något sätt. Produkterna säljs främst till restauranger.
– Mineral B är i övrigt samma produkt, men behandlas i fabrik med bivax för att skydda mot fukt vid transport och lagring.

Stål eller järnhandtag?
- Serierna Carbone Plus 5130 och Mineral B PRO har stålhandtag som inte blir varma vid användning och kan sättas in i ugnen. Handtagen i den andra serien tål en ugnstemperatur på 200°C i 10 minuter (fabriksgaranti). Med undantag för Mineral B Bois med trähandtag kan alla pannor placeras i ugnen i låg temperatur för att hålla maten varm.

Lämplig för induktion?
– Ja, kolstål är en magnetisk metall och fungerar väldigt bra på induktion.
– På induktionsspis är det bra att komma ihåg att inte använda den högsta temperaturen (booster) då materialet värms upp väldigt snabbt.

Hur diskas stekpannan?
- Med varmt vatten, gärna utan diskmedel. Torkning görs bäst direkt efter tvätt för att undvika att pannan rostar. Det är särskilt lämpligt att olja en ny panna lätt efter tvätt.
– Kolstål tål inte diskmaskin.
– Det enklaste sättet är att diska pannan medan den fortfarande är varm. Detta gör den lätt att rengöra och den torkar av sig själv.

Hur görs instekningen?
- Se instruktionerna i "Instekning och användning av en kolstålspanna". Det är viktigt att komma ihåg att även om det är bra att göra en bra instekning, är det först när du använder pannan som den får sin mörka, naturliga, non-stick-yta. Ju mer du använder din stekpanna, desto bättre blir den.

Kan jag förstöra min panna?
– En stekpanna i kolstål är för evigt och kan alltid fixas. Om bottnen blir deformerad pga av en temperaturchock kan du fixa det med ett hammarslag; om den rostar kan du rengöra den stålull eller till och med sandpapper.

Min nya stekpanna repor på ytan. Kan jag använda pannan?
– Ja, kolstål är ett mjukt material som kan ha små repor. De stör inte användningen och reporna kommer att försvinna av sig själva när pannans egen patina byggs upp.

Kan jag använda stålredskap?
- Ja. Eventuella repor stör inte användningen.

Är den lämplig för öppen eld?
– Ja, kolstålpannan kan användas på alla värmekällor.

Allt fastnar i pannan! Varför?
- Pannan är för kall. Pannan ska värmas upp ordentligt med matfett (smör, olja, ank- eller fläskfett) innan maten tillsätts.

Min stekpanna är rostig, är den förstörd?
– Ingen fara, pannan kan rengöras med salt och slipas fast med sandpapper innan man gör en ny instekning.