Pasta all'amatriciana
4 portioner
400 g spaghetti eller bucatini*
salt till pastavattnet
olivolja
(schalottenlök, hackad)
150 g guanciale (eller pancetta), tärnad
ett litet glas vitt vin (vermouth fungerar också)
nymalen svartpeppar efter smak
San Marzano-tomater eller söta körsbärstomater
riven pecorino romano
Originalreceptet innehåller varken lök eller chili, men vi tycker att lite hackad schalottenlök ger smak. Om du vill kan du också steka en torkad chili med löken och sedan ta bort den. 😉
Guanciale är lufttorkad fläskkind. Om du inte kan hitta det, använd pancetta eller annat torkat fläsk. Använd inte bacon; dess smak är alldeles för rökig.
- Koka upp en stor kastrull med vatten och tillsätt salt.
- Koka pastan till den är nästan al dente; spara lite kokvatten innan du tömmer av.
- Fräs hackad schalottenlök i lite olivolja tills den är mjuk men utan att den får färg.
- Tillsätt guanciale i pannan, koka tills det är något genomskinligt.
- Tillsätt vinet.
- Tillsätt de hackade tomaterna, koka på medelstark värme tills de mjuknat och tillsätt lite pastavatten om det behövs.
- Häll av pastan och blanda ner i såsen.
- Blanda pasta och ost med hjälp av två gafflar.
- Servera omedelbart och njut av din autentiska pasta all'amatriciana!
*Du kan hitta denna pastavariant från vårt urval av pasta Setaro.